Masa recunostintei
Autor: Marius Livanu  |  Album: Diverse  |  Tematica: Cina Domnului
in 18/11/2014
    12345678910 6/10 X
Media 6 din 1 vot
Pentru a descărca resursa bifați căsuța și apăsați "Trimite"


Ce inseamna "Cina Domnului" pentru noi?
Pentru a nu ne rataci, prin labirintul regulilor instituite de oameni de-a lungul timpului, trebuie să respectam recomandarea cuvantului Domnului: "Ce aţi auzit de la început, aceea să rămână în voi....."1 Ioan2:24 si "... la început nu a fost aşa” (Matei 19;8)
În acest caz, „inceputul” s-a petrecut la ultima cina a Domnului împreuna cu ucenicii, unde au celebrat Pastele evreiesc, care s-a desfasurat conform Exod 12 si unde au fost mai multe evenimente: spalarea picioarelor ucenicilor; instituirea COMEMORARII jertfei Domnului; descoperirea vanzatorului; invataturi și instiintari cu privire la viitor; cantarea de final.
Pentru a înțelege lucrurile relatate la Matei 26,26-29; Marcu 14,22-25; Luca 22,17-20, trebuie sa punem următoarea întrebare:
- Cu ce scop a facut domnul Isus cele relatate în Matei 26,26-29; Marcu 14,22-25; Luca 22,17-20?

Răspunsul este dat nu de un om, ci chiar de domnul Isus în Luca 22,19: „... să faceţi lucrul acesta SPRE POMENIREA MEA”. Adică spre AMINTIRE, COMEMORARE.

Majoritatea crestinilor cred in mod eronat ca Domnul a instituit un ritual, cand de fapt, Domnul nu a facut altceva decat sa lege dorinta Lui de a nu-i fi uitata Jertfa de la cruce, de indeletnicirea zilnica a omului, aceea de a se hrani, in speranta ca astfel, va fi mai usor sa indeplineasca dorinta Domnului si astfel sa se imprime in memoria omului.
Acesta este dorinta Domnului, restul sunt adaugiri ale oamenilor, la indemnul demonilor, pentru a perverti voia Domnului și a duce oamenii în ratacire, așa cum vedem astăzi în toate bisericile, care au făcut din aceasta cerinta simpla, un ritual complicat și plin de fala.
Ceea ce a instituit Domnul referitor la Comemorarea Jertfei Lui, nu a fost un ritual, la care sa participe doar cei cu anumite merite, ci a fost un indemn pentru noi TOTI, (pentru fiecare om, INDIVIDUAL, nu pentru un grup, nu pentru o institutie) la reamintire, cu scopul de a NU UITA Marea Lucrare pe care El urma sa o faca, pe crucea de pe Golgota, singura care aduce mantuire. Nu pâinea și vinul ne mantuie pe noi, ci Jertfa Domnului, prin care am fost rascumparati! Comemorarea, impropriu numita „Cina Domnului” nu este o sarbatoare, decat poate pentru demoni! Aceasta lucrare, frangerea vietii Lui pe cruce, a presupus chinuri imense, suferinte de nedescris, toate provocate de noi, prin pacatele noastre si niciun om normal la cap nu se poate bucura de aceasta. Dracii, cu siguranta s-au bucurat. Crestinul care intelege acest fapt prin cercetarea de sine, daca se simte vinovat si regreta cu adevarat, se va intrista, va plange si va cere iertare de la Domnul.
In seara ultimei cine, ucenicii erau nelinistiti din cauza celor spuse de Domnul, dar nu banuiau ce grozavii avea sa urmeze a doua zi. Mai tarziu, si-au amintit de ceea ce le spusese Domnul si au incercat sa respecte indemnul Domnului de la cina, dar fiecare o facea dupa cum credeau ei ca e bine. (1 Cor. 11;20-21). In timp, oamenii au uitat SCOPUL pentru care Domnul le ceruse sa franga painea si sa bea vinul, transformand totul intr-un ritual, asa cum au procedat israelitii cu sarpele de arama, instituind reguli privitoare la timp, loc, felul painii si vinului, semnificatie, cine are voie si cine nu are voie sa participe, etc., reguli ce NU au fost instituite de Domnul. Oare eu singur, acasa, cand stau la masa si frang painea pe care o mananc, daca imi aduc aminte si meditez la jertfa Domnului, fac un lucru gresit? În Faptele apostolilor 2;46 găsim: „Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu, IN FIECARE ZI frângeau pâinea ACASA şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă”. Oare se va supara domnul Isus daca ne amintim despre Jertfa Lui, in fiecare zi, cu orice ocazie si oriunde? Cine are interesul ca acest gest simplu, de respect in memoria Jertfei Lui, sa fie uitat, sau sa se faca cat mai rar, ingradit de anumite reguli si sub o alta semnificatie? Intodeauna omul, inspirat de cel rau, a complicat lucrurile, cu scopul de a zadarnici intelegerea si implinirea voii lui Dumnezeu. Crestinii de azi complica totul și pierzandu-se în discuții nefolositoare, (așa cum se spune ca au făcut cei din Constantinopol, în 1453, când armatele otomane spargeau zidul de apărare, iar ei dezbateau despre sexul ingerilor!!!) uita Evenimentul despre care Domnul le-a cerut să-și amintească. Ei au transformat Comemorarea ceruta de Domnul, într-o sărbătoare a demonilor! Amintiti-va cum cele 10 porunci, completate de om cu alte sute de reguli, au fost simplificate de domnul Isus la doar doua! (Marcu 12;30-31).

Crestinii de azi au făcut din cladirile bisericilor, inchisori pentru Domnul, unde ei vin in vizita, o data sau de doua ori pe saptamana, apoi pleaca, lasandu-L pe Dumnezeu acolo, iar ei merg in lume, unde se comporta dupa regulile lumii. Astazi ei se mira si se intreaba de ce a ingaduit Domnul aparitia acestei pandemii, care a dus la interzicerea intalnirilor in biserici (oare impotriva voii Domnului?), asa cum probabil se intrebau si primii crestini, cu privire la prigoana ce se abatuse asupra lor, neintelegand ca doar asa au fost fortati sa mearga in toata lumea si sa propovaduiasca Evanghelia.

- "La INCEPUT era Cuvântul, .... Şi Cuvântul a devenit TRUP..." Ioan 1:1-14.
- "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer." IOAN 6,51
- "Aceasta - CUVANTUL - este pâinea care s-a coborât din cer; nu ca aceea pe care au mâncat-o părinții voștri (si o folositi la "cina") și au murit". Ioan 6;58.
- Dumnezeu este Duh, -Ioan 4;24
- Duhul este acela care dă viaţă, carnea (MATERIA=> paine, vin, etc.) nu foloseşte la nimic ;
- CUVANTUL sadit in voi, care va poate mantui sufletele. Iacov 1:21;

Haideti sa ne hranim cu Cuvantul=>TRUPUL (Ioan 1;14) si cu Duhul de viata=>SANGELE (Levitic 17;11), care sa rămână în noi, nu cu materie care sa ajungă la hazna! (Matei 15;17)!

Concluzia lui Pavel în 1 Corinteni 11;17: „Vă dau aceste învăţături, dar nu vă laud, pentru că vă adunaţi laolaltă nu ca să vă faceţi mai buni, ci ca să vă faceţi mai răi„.
S-auzim numai de Bine
Adăugat în 02/08/2021 de MarinN
Statistici
  • Descărcări: 12
  • Vizualizări: 79
  • Comentarii: 1
Opțiuni